Ontmoet Eline – Vriendschappen

Vrouwen helpen vrouwen vooruit

Ontmoet Eline – Vriendschappen

ontmoet eline

Mijn naam is Eline en sinds 2 jaar een weduwe van bijna 80 jaar. Geboren in Suriname uit Javaanse ouders en sinds 1963 woonachtig in Nederland.

Ik deel in mijn columns voor Ons Poppenhuis mijn ervaringen op basis van mijn levensloop. Op deze manier wil ik een bijdrage leveren aan het welzijn en welbevinden van ons vrouwen. Vooral mijn specifieke groei van een naïef meisje tot de vrouw die ik uiteindelijk ben geworden, mijn reis door mijn leven van Suriname naar Nederland.

Vriendschappen: Jij bent nóóit alleen

Het heeft weer even geduurd, maar hier ben ik dan weer.

Vriendschappen hebben zo vaak zoveel voor mij betekend, dat ik daar graag een column aan wil wijden. Ik hoop daarbij dat door het delen van mijn verhalen met jullie, je je realiseert wat een rijkdommen vriendschappen kunnen betekenen. 

Het begon al op de basisschool, waar we elkaar als vriendinnen blij konden maken door het onderling ruilen van onze boterhammen. Die van haar waren namelijk altijd belegd met jam (die te duur was voor ons, dus nooit als beleg kregen!). Die van mij met seroendeng (droog gebakken en gekruide versgeraspte kokosnoot. Een onbekend fenomeen voor haar. Wat genoten wij van dat gebaar van vriendschap én van ons plezierig geheimpje

Tijdens mijn Mulo=Mavo jaren was het waarschijnlijk een komen en gaan van vriendinnen, want daar kan ik me geen specifieke herinnering voor de geest halen. Wellicht dat de beginnende interesse in jongens daar debet aan is geweest. 

De periode op de Kweekschool, de huidige Pedagogische Academie, is wat vriendinnen betreft, de meest memorabele. Ondanks het feit dat we elkaar na 1958 uit het oog zijn verloren, door een huwelijk, door het vertrek naar Nederland of door andere omstandigheden. Toch heeft een 6 – tal uit die tijd alweer jaren contact en koesteren we elk weerzien.  

Dankbaarheid & verwantschap

Het is niet onder woorden te brengen hoeveel steun en medeleven wij van elkaar ondervinden, zowel in voorspoedige als in verdrietige tijden. Door de pandemie zijn regelmatige ontmoetingen zelden mogelijk geweest, maar de contacten via de groepsapp maken dat we altijd, indien nodig, een beroep kunnen doen op elkaars medeleven en luisterend oor. 

Aan de periode van mijn werkzame jaren op het VMBO, heb ik ook hele hechte vriendschappen overgehouden. Ook het lid worden van de tennisclub is een plezierige manier geweest om nieuwe vriendinnen te begroeten. Vooral de deelname aan de competitie is altijd een mooie combi geweest van het nuttige en het aangename. 

Niet te vergeten de hele hechte vriendschap met mijn zus, met wie ik over zoveel van gedachten kan wisselen. Beiden voelen wij een grote dankbaarheid voor onze verwantschap.  Alle genoemde vriendschappen dragen bij aan een grote mate van rijkdom, want je bent nóóit alleen. 

Onze rots in de branding

Graag wil ik afsluiten met het delen van herinneringen aan een hele dierbare vriendin. Van wie ik helaas veel te vroeg afscheid heb moeten nemen. Dankzij haar luisterend oor en vaak scherpe analyse, zonder het liefdes/genegenheidsaspect uit het oog te verliezen. Hebben mij de juiste besluiten doen nemen, toen donkere wolken zich samenpakten boven mijn relatie. Zij heeft mij doen inzien dat je, als je je relatie nog de moeite waard vindt, beslissingen moet durven nemen, die jouw welzijn vergroten. Om zodoende in staat te zijn, op de juiste manier om te gaan met die donkere wolken. 

Alle keren van samenzijn met vriendinnen, zowel in gedachten als lijfelijk, voegen zoveel toe aan ons leven. Én die ons doen beseffen hoe bevoorrecht we zijn, dat we zoveel voor een ander kunnen betekenen. 

Good friends care for each other 
Close friends understand each other 
But true friends 
Stay forever. 

Hier sluit ik me volledig bij aan, zoals ook aan de opmerking van mijn lieve schoondochter: Vriendinnen zijn vaak een rots in de branding. 

Liefs en tot de volgende keer. 

Eline

Tags: , , ,

Geef een antwoord