Empowerment in Ecuador door het vrouwencentrum

Vrouwen helpen vrouwen vooruit

Empowerment in Ecuador door het vrouwencentrum

Onze lokale partner: Inti Sisa
Locatie: Guamote

Empowerment in Ecuador middels het project Inti Sisa (opgericht in 1999), bevindt zich in Guamote. Een klein indiaans dorp in het hart van de Ecuadoriaanse Andes. 95% van de bevolking in het canton Guamote is Indígena. In Ecuador is officieel nog slechts 7% van de bevolking Indígena. Dit maakt van Guamote een van meest autentieke, maar spijtig genoeg ook een van de armste en minst ontwikkelde regio’s. Vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg is er een grote ontwikkelingskloof met de rest van het land.

HET LEVEN IN HET DORP & BERGEN

In het dorp wonen ongeveer 5000 mensen, maar in de bergen rond Guamote leven 50.000 Indigena’s in 172 Indiaanse gemeenschappen. De meeste  mensen proberen te leven van landbouw. Het merendeel van de landbouwactiviteiten (grotendeels zwaar handenarbeid) wordt door vrouwen gedaan.

Familie’s tellen gemiddeld 5 tot 7 kinderen. In theorie is onderwijs gratis, maar in de praktijk zijn er toch veel kosten verbonden om kinderen naar school te laten gaan. Maar door het gebrek aan scholing van de ouders, kunnen de kinderen weinig tot geen ondersteuning krijgen bij hun studie.  Hierbij komt ook nog het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben over het algemeen een hoger opleidingsniveau dan vrouwen. Persoonlijk ken ik heel wat vrouwen die amper kunnen lezen of schrijven, terwijl hun mannen wel gestudeerd hebben.

HET LEVEN VAN DE VROUW

Daarnaast hebben vrouwen meestal weinig tot geen zicht op en inspraak in de financiële situatie van hun gezin. Wat heel typerend is, is dat vrouwen instaan voor de zorg van het vee, maar de dierenmarkt gedomineerd wordt door mannelijke verkopers. De rol van de vrouw is ‘zorgen’: zorgen voor de kinderen, zorgen voor hun man, zorgen voor hun huishouden en zorgen voor alle landbouwactiviteiten.

Vanwege gebrek aan goede seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen, maar vooral ook door de onderdanige positie van de vrouw, worden meisjes vaak al moeder voor hun 18e verjaardag. Hierdoor maken veel meisjes hun opleiding niet af.  De machismo cultuur zorgt ook voor problemen van geweld. Zowat elke vrouw die ik ken heeft te maken gehad met geweld door hun  echtgenoot, partner of een familielid. Kort samengevat is er een groot verschil in de kansen die vrouwen/meisjes tegenover mannen/jongens krijgen.

Empowerment in Ecuador

Vrouwen leven veelal in een onderdrukte positie met weinig beslissingsrecht over hun eigen leven. Dat betekent, vraag een Indigena vrouw in Guamote wat haar gelukkig maakt. Het antwoord zal vaak zijn: ‘mij maakt gelukkig wat mijn kinderen gelukkig maakt’. Of ‘mij maakt gelukkig wat mijn man gelukkig maakt’. Vrouwen hebben amper een eigen identiteit. Ondanks dat het merendeel van de vrouwen een beter leven wil voor hun dochters, is het moeilijk om deze deze cirkel van onderdrukking en uitbuiting te doorbreken. Dit vraagt generaties en de eerste stappen zijn pas net gezet.

EMPOWERMENT IN ECUADOR: HET NAAIATELIER VAN INTI SISA

Empowerment in Ecuador

Als onderdeel van het empowerment programma in Ecuador heeft Inti Sisa heeft al 20  jaar een naai atelier voor Indigena vrouwen. Drie jaar geleden is er een lokaal naai atelier in Jatunpamba opgericht, waar begin 2020 professionele naaimachines zijn geschonken. De vrouwen zijn er tijdens de pandemie ook mondmaskers gaan maken. De vrouwenorganisatie van Jatunpamba is een mooi voorbeeld van hoe vrouwen zich kunnen emanciperen als ze maar een kans krijgen. Zij hebben een eigen naai atelier en een eigen geldfonds waar vrouwen geld kunnen lenen.

En ook de vrouwen die in Inti Sisa werken (zowel in het hotel als in onze school) hebben de voorbije jaren een inspirerend groeiproces doorlopen. Waarbij hun zelfvertrouwen enorm gestegen is met elke kans om zich professioneel te ontwikkelen En het beetje financiële onafhankelijkheid dat ze door een eigen inkomen hebben gekregen. Inti Sisa heeft al 20  jaar een naai atelier voor Indigena vrouwen. Drie jaar geleden is er een lokaal naai atelier in Jatunpamba opgericht, waar begin 2020 professionele naaimachines zijn geschonken. De vrouwen zijn er tijdens de pandemie mondmaskers gaan maken.

De vrouwenorganisatie van Jatunpamba is een mooi voorbeeld van hoe vrouwen zich kunnen emanciperen als ze maar een kans krijgen. Zij hebben een eigen naai atelier en een eigen geldfonds waar vrouwen geld kunnen lenen. En ook de vrouwen die in Inti Sisa werken (zowel in het hotel als in onze school) hebben de voorbije jaren een inspirerend groeiproces doorlopen waarbij hun zelfvertrouwen enorm gestegen. Dit met elke kans om zich professioneel te ontwikkelen en het beetje financiële onafhankelijkheid dat ze door een eigen inkomen hebben gekregen.

Dus ja, het empowerment programma in Ecuador voor vrouwen maakt hier een wereld van verschil kunnen maken.

Tags: , , , ,

Geef een antwoord